Bier

Alles over bier

bierProhibitionisten en andere conservatieven beschouwen bier al lang als het brouwsel van de duivel. Bier zelf is niet zo slecht; het zijn mensen die het een slechte naam hebben gegeven. Bij gebruik in een gecontroleerde, sociale omgeving is bier niets meer dan een koud, verfrissend dankje.

Rijke geschiedenis
Er zijn aanwijzingen dat bier al bijna net zo lang bestaat als geschiedenis zelf. De prehistorische mens zou bier hebben gemaakt voordat hij ontdekte dat granen ook zouden kunnen worden gebruikt om een ​​andere functie in de voeding te hebben, genaamd “brood”. Noach zou zijn ark gevuld hebben met bier. Oude Babylonische kleitabellen met recepten voor deze fantastische drank dateren uit 4300 voor Christus.

Sociale acceptatie
Het is duidelijk dat bier altijd een belangrijk element is geweest in sociale bijeenkomsten. Het is een veel gedronken drank in sportarena’s, bij kaartspellen en dartwedstrijden. Er kunnen echter problemen ontstaan ​​wanneer bierdrinkers privé hun hart ophalen of denken dat ze hun problemen kunnen wegdrinken. Natuurlijk brengt overmatig drinken of overmatig drinken ook problemen met zich mee.

Wereldwijde bijval
Bier wordt over de hele wereld geconsumeerd. Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Europa hebben allemaal een rijke biergeschiedenis. Brouwerijen zijn te vinden in Mongolië, veel Afrikaanse landen en landen in het Midden-Oosten, waaronder Irak en Syrië. Vrijwel overal waar een dorstige reiziger stopt om uit te rusten, is gemakkelijk een koude pint te vinden. Veel bieren van de wereld worden geïmporteerd en zijn gemakkelijk verkrijgbaar voor Nederlandse bierdrinkers die nieuwe smaken willen ontdekken.

Beoordelingssystemen
Sommige enthousiaste bierdrinkers beoordelen de bieren die ze consumeren, tellen de scores en plaatsen hun opmerkingen op internetwebsites om ’s werelds populairste brouwsels te bepalen. Bierdrinkers in Nederland kunnen online corresponderen met hun Russische tegenhangers en via de post flesjes ruilen. Anderen drinken verschillende soorten om de flessen en doppen te bewaren en te verzamelen. Pubs organiseren soms bierclubs, die plaquettes of gepersonaliseerde biertjes toekennen aan degenen die elk biermerk op het menu hebben gekocht en gedronken.

Glas of blikjes?
Sommige bierdrinkers geven er de voorkeur aan om te drinken uit een goed pintglas, en anderen weigeren ronduit te drinken uit een fles of blik. Drinken uit een glas of pul helpt de aroma’s van het bier vrij te maken, zodat de drinker meer kan waarderen dan alleen de smaak van het brouwsel. Door bier in een vat te gieten, ontstaat er ook een schuimkraag op het bier, een belangrijk element voor veel bierdrinkers. Net als bij wijn en sterke drank zijn er specifieke glazen verkrijgbaar voor verschillende soorten bier. Veel brouwers produceren glaswerk dat bedoeld is voor gebruik met hun eigen biermerk.

Temperatuur
De ideale biertemperatuur is afhankelijk van een aantal factoren. Meer ervaren bierdrinkers zullen je vertellen dat een warmere temperatuur de smaak verbetert, terwijl koudere temperaturen de zintuigen van tong en keel remmen. Subtiele nuances worden verzwakt en de hoofdsmaak wordt ronduit vernietigd door lage temperaturen. Aan de andere kant verwachten degenen die hard gewerkt hebben of een potje voetbal gespeeld hebben na afloop een ijskoud biertje, geserveerd in een ijzig glas. Ierse bierdrinkers staan ​​erop dat een pint Irish Guinness het beste op kamertemperatuur wordt geserveerd.

Bier tappen
De manier waarop bier wordt geschonken heeft invloed op de smaak van bier. Het debiet van de kraan, de positie van de schenking en het kantelen van het glas hebben allemaal invloed op het resultaat. Hoe het wordt geschonken, bepaalt de grootte en de levensduur van de schuimkraag, en de turbulentie van de schenking beïnvloedt hoe de verkoling vrijkomt. Meer koolzuurhoudende bieren, zoals Duitse pilseners, hebben tijd nodig om te bezinken voordat ze worden geserveerd. Veel barkeeps serveren het bier met de resterende gist onderaan het glas om extra kleur en smaak toe te voegen.

Warm of koud geserveerd, uit een fles of glas, bier is een belangrijk onderdeel van de samenleving, van Den Helder tot Maastricht. Geniet van uw bier, maar wel met mate.