Bier

Belgisch Bier: De beste merken en geschiedenis

Tegenwoordig zijn er 125 brouwerijen in België, die maar liefst 500 verschillende soorten Belgisch bier produceren. Sinds de middeleeuwen wordt er in België bier gebrouwen. Tegenwoordig is dit een land waar de meeste soorten bier worden gebrouwen en gedronken.

belgisch bierHet alcoholpercentage van deze specifieke bieren is aanzienlijk hoger dan bij sommige van de andere in Europa verkrijgbare soorten en in sommige gevallen bereikt het een niveau tussen 6 en 8 procent. Brouwerijen werden gedwongen om bieren met een hoger alcoholgehalte te maken omdat er een wet was aangenomen waarin stond dat sterke drank (welk bier als klasse werd geclassificeerd) niet in cafés kon worden gedronken. Hoewel deze wet vele jaren gold, werd ze uiteindelijk in 1983 ingetrokken.

Zoals we al vermeldden, worden er vandaag in België 500 verschillende soorten Belgisch bier gebrouwen en ze vallen in een aantal verschillende categorieën. In dit artikel bekijken we wat deze verschillende soorten bier zijn.

Trappistenbier – Alleen bier dat wordt gebrouwen in een van de 6 kloosters in België kan worden geclassificeerd als dit type bier. Het hele proces van het brouwen van het bier had onder toezicht moeten staan ​​of uitgevoerd door de trappistenmonniken die in het klooster wonen waar bier wordt geproduceerd. Elke fles bier die gebrouwen wordt, heeft een label erop waarop duidelijk staat dat het het echte trappistenproduct is en dat het klooster zich heeft gehouden aan de regels van de International Trappist Association.

Lambiekbier – Is een zeer uniek bier voor België en wilde gisten die in overvloed in de buurt van Brussel worden gebrouwen, worden gebruikt in het fermentatieproces. De daadwerkelijke tijd die nodig is om dit bier te laten gisten is aanzienlijk langer dan vele andere. Bij sommige vormen van dit bier duurt het fermentatieproces tussen de 3 en 6 maanden en bij andere zelfs 2 tot 3 jaar.

Het is dit fermentatieproces dat deze specifieke biersoort zijn zeer onderscheidende smaak geeft, die sommige mensen misschien niet lekker vinden. Het is erg droog, wijnachtig en cidery waardoor het een ietwat zure afdronk heeft.

Fruitbieren – Deze worden gemaakt met lambiekbier en bevatten ofwel een fruitconcentraat of vers fruit. De meest geproduceerde en gedronken fruitbier is Kriek, die kersen bevat, maar er zijn veel andere soorten, waaronder die gemaakt met zwarte bessen, frambozen en perziken. Nadat het fruit aan het lambiekbier is toegevoegd, vindt er een tweede fermentatieproces plaats.

Witbier – Dit specifieke Belgische bier wordt gemaakt van tarwe hop en kruiden en zal vaak sinaasappelschil en koriander bevatten. Elk bier dat de verschillende brouwerijen in België produceren, heeft echter zijn eigen kenmerkende smaak en dit zal te danken zijn aan de gebruikte ingrediënten en brouwmethoden.

Er is een breed scala aan verschillende soorten Belgisch bier beschikbaar om online te kopen, veel van de populaire bieren worden hierboven genoemd, zoals Blond bier en Fruitbier. Trappistenbier is ook erg populair onder bierliefhebbers in heel Europa.

You Might Also Like...