Bierbrouwen

Bierliefhebber? Bespaar geld en maak je eigen bier!

Na een stressvolle week op het werk is niets zo lekker door lekker te ontspannen door verschillende koude flessen bier te drinken. Het bier dat we in de winkel kopen, kan echter best duur zijn als je een echte bierliefhebber bent. Alcohol wordt tegenwoordig zwaar belast en daardoor wordt de prijs steeds hoger. Gelukkig is er een manier om kosten te besparen en waarbij je helemaal geen euro belasting betaald. Zelf je eigen biertje brouwen in je eigen keuken.

De voordelen van thuisbrouwen zijn niet alleen dat je geld bespaart, thuisbrouwen is ook een zeer plezierige hobby, en daarnaast brengt het ook de sociale contacten naarboven. Familie, vrienden en de bierliefhebber zullen regelmatig langskomen om één van je brouwsels te proberen. Dit artikel gaat echter uitsluitend over hoe je geld kunt besparen door jouw eigen bier te brouwen.

bierliefhebberJe begint meestal met het kopen van een bierbrouwset. Het is een investering van jouw kant, dus je moet eerst overwegen of je bereid bent om op lange termijn jouw eigen bier te brouwen. Aangezien je geld aan apparatuur uitgeeft, kun je beter voor goede kwaliteit kiezen, dat is wel wat duurder maar uiteindelijk zul je er meer en langer plezier aan hebben. Als je het allemaal nog niet zeker weet, koop dat een goedkoop bierbrouwset, zo kun je eerst kijken of deze hobby wel voor jou is weggelegd.

Voordat je zomaar een setje koopt, lees dan eerst even wat reviews op internet. Er zijn namelijk tal van bierbrouwsets op internet te verkrijgen. Maar aangezien het een investering is, is het aan te raden om je een beetje te verdiepen in welke sets er zijn. En wat de ervaring van anderen is.

Maak een lijst van alle ingrediënten die je wil gebruiken bij het brouwen van jouw bier. Groot inkopen is voordeliger, maar je wilt ook graag dat de producten vers zijn zodat je zeker weet dat het niet aan de ingredienten ligt 😉 Winkels die kortingstarieven bieden voor bulkingrediënten komen vaak voor, dus vergeet niet om ze in jouw regio te zoeken. Wil je niet in grote getalen kopen, dan kan het zijn dat de kosten iets hoger uitvallen.

En natuurlijk zal bier drinken niet zo leuk zijn zonder het uit de fles te drinken (althans dat is mijn bescheiden mening). Om te voorkomen dat de eerste investering te hoog wordt, kunt u flessen en doppen kopen. Beter nog, deze flessen kunnen keer op keer worden hergebruikt, zolang je maar hygienisch te werk gaat om elke fles na elk gebruik opnieuw te steriliseren. Het enige dat je nodig hebt, is een goede flessenborstel en een sterilisatiemiddel (vergeet echter niet de vervaldatum te controleren). Als nergens een sterilisatiemiddel te vinden is, moet gewoon huishoudbleekmiddel voldoende zijn om de klus te klaren.

De initiële kosten kunnen in het begin aanzienlijk zijn, maar als je eenmaal lang genoeg grote hoeveelheden bier hebt gebrouwen, zul je uiteindelijk merken dat de kosten van thuisbrouwen veel lager zijn dan de kosten van het kopen van bier in de winkel. Een bierliefhebber weet wat hem/haar te doen staat.