Bierbrouwen

Geschiedenis van het thuisbrouwen

Sinds de geneugten van het drinken van alcohol ongeveer 7.000 jaar geleden werden ontdekt, en met de schaarste aan commerciële brouwerijen in die tijd, namen mensen hun toevlucht tot het brouwen van bier in het comfort van hun eigen huis, de thuisbrouwers. Zoals verwacht duurde het slechts korte tijd voordat commerciële brouwerijen begonnen met de massaproductie van bier. Hoewel dat bier toegankelijker maakte voor het grote publiek, zijn connaisseurs en hobbyisten nooit gestopt met het brouwen van hun eigen bier.

Thuisbrouwen was in die periode het populairst in Engeland, vooral omdat het voor feodale herenhuizen gebruikelijk is om ervoor te zorgen dat bier beschikbaar is voor consumptie voor de heren en hun onderdanen.

thuisbrouwersIn Amerika waren George Washington en Thomas Jefferson de meest invloedrijke mensen die met thuisbrouwen begonnen.

Het thuisbrouwen kreeg een zware klap toen het brouwen in de 19e eeuw zwaar werd belast door de overheid, zodat de commerciële brouwerijen meer winst konden maken. Uiteindelijk werd het verbod aangenomen, waardoor alle soorten alcohol werden verboden. Sindsdien was thuisbrouwen de enige manier voor mensen om hun bier te krijgen, en daarbij een riskante onderneming.

Het verbod werd in 1933 opgeheven, maar op dat moment was alleen wijn toegestaan. Pas toen president Carter de Cranston Act van 1979 goedkeurde, werd bier voor thuisbrouwen opnieuw gelegaliseerd, mede als gevolg van de verspreiding van misdaad waarbij kartels van smokkel van bieren in de voorgaande jaren betrokken waren.

Hobbywinkels voor thuisbrouwen waren in de tussenliggende jaren gestaag in aantal toegenomen. In 1981 waren er 150 hobbywinkels voor thuisbrouwen. In 1996 zijn ze gegroeid tot 1.000. Na enkele bezuinigingen is het aantal gedaald tot 550, onder meer door de stijgende materiaalkosten.

Commerciële brouwerijen zijn sindsdien doordrongen van het weefsel van de samenleving, maar hoewel thuisbrouwen nog steeds legaal was, zakte het in populariteit weg en werd het verbannen naar “connaisseurs” en fanatici. Het kwam op een punt dat het huisbrouwer een elitair standpunt werd, omdat de materiaalkosten en de hoeveelheid voorbereiding die nodig was bij het brouwen van bier in die tijd aanzienlijk waren.

Vandaag heeft de American Homebrewers Association het aantal thuisbrouwers ruw geschat op 1 miljoen. De internetrevolutie heeft misschien een invloed gehad, maar een van de belangrijkste redenen voor de stijgende populariteit is de productie van verkleinde brouwkits en de gemakkelijkere toegang tot 100 verschillende soorten gist. De kwaliteit van het advies en de ingrediënten is dramatisch verbeterd. Jaren geleden waren de materialen die betrokken zijn bij het thuisbrouwen een blikje Blue Ribbon-moutextract, een 10 gallon keramische pot en een stapel Fleischmann’s broodgist. Nu kunnen thuisbrouwers Coopers Beers-kits kopen, die relatief goedkoper en handiger zijn dan eerdere bierbrouwpakketten.

Door deze ingrijpende veranderingen produceren thuisbrouwers nu bieren van betere kwaliteit. Er is een breed scala aan mogelijkheden geopend; verschillende soorten bieren met unieke smaken komen uit het houtwerk en blijven het doen. Dit is een teken dat thuisbrouwen een blijvertje is. Er is eigenlijk geen beter moment om de hobby op te starten dan nu.

You Might Also Like...