Bier

Het beste Europese bier – Wat vind jij?

Bier maakt net zo goed deel uit van de Europese cultuur als beeldende kunst, eten en architectuur. Het is geen verrassing dat een van de meest geliefde festivals van het continent – het Oktoberfest – een viering is van alles wat met hop te maken heeft.

Tsjechië

Tsjechië is de thuisbasis van het bier dat we nu kennen als algemene term. Pilsner, dat tegenwoordig elk licht bier beschrijft, is ontstaan ​​in de Boheemse stad Plzen in de 19e eeuw. Budweiser, het nummer 1-bier van Noord-Amerika, werd 100 jaar lang gebrouwen in het Tsjechische Ceske Budejovice voordat de Amerikanen het in een sixpack stopten. En voor het geval iemand twijfelde aan hun claim als Masters of Beer, staan ​​de Tsjechen bovenaan de lijst van de meeste bierdrinkers per hoofd van de bevolking. Dus kies in Tsjechië een kant in het Budweiser-debat en geniet van een paar pinten, want de kans is groot dat iedereen om je heen er ook een zal hebben.

europees bierBelgië

Het is een van de kleinere landen van Europa, maar met meer dan 125 brouwerijen en 800 soorten is België een van de grootste bierproducenten. Om nog maar te zwijgen, officieel, The Best. Rate Beer, dat wereldwijd meer dan 100.000 bieren onderzoekt, plaatst Westvleteren 12 ale, van de trappistenabdij van Westvleteren, consequent bovenaan hun lijst. België herbergt zes van de slechts zeven trappistenbrouwerijen, de oudste dateert uit 1836. Sommige van deze brouwerijen, waaronder Westvleteren, verkopen alleen bier in de abdij zelf, waardoor België tegelijkertijd de producenten van ’s werelds meest exclusieve bieren wordt, evenals de de meeste commerciële bieren, zoals Stella Artois en Hoegaarden, die uit kranen over de hele wereld komen. Je kent een Belgisch bier uit zijn bruine fles: elk bier heeft zijn eigen, velen hebben zelfs een eigen glas waarvan de vorm speciaal gepaard gaat met de smaak. Of je nu een Stella uit zijn beker drinkt, of een fruitige Fruli in een tulp, de keuzes in België zijn eindeloos.

Engeland

Of het nu gaat om een ​​koud pilsje aan de rivier, een bittertje na het werk in een drukke Londense bar of een cream ale in een pub vol leren wingbacks, bier drinken is net zo typisch Engels als een kopje thee. De Ierse buren hebben hun eigen stout gemaakt, maar de Engelse portier, genoemd naar de 18e-eeuwse dragers van London Thames die er dol op waren, was het originele donkere bier. Dwaal naar elke stad of landelijke pub en je zult veel soorten Engelse portier vinden die net zo leuk zijn om te bestellen als om te drinken: de mijne is een Santa’s Butt!

Ierland

De Engelsen hadden stout misschien uitgevonden, maar de Ieren perfectioneerden het, schilderden het zwart en noemden het naar de man die zo zeker was van zijn bier dat hij een 9000-jarig huurcontract tekende bij de brouwerij. De geruchten zijn waar: Guinness smaakt beter in Dublin. Geen enkele stad is trotser of beter tegen haar bier; bezoek de Guinness-brouwerij of ga gewoon naast een Dubliner zitten om alles te leren over de kunst van de perfecte schenking, de perfecte temperatuur en wachttijd, en of het al dan niet moet worden bedekt met een klaver. Op een willekeurige dag worden er wereldwijd 10 miljoen pinten Guinness geconsumeerd. Op St. Patrick’s Day schiet dat aantal op 13 miljoen pinten: het tienvoudige van de hoeveelheid bier die dagelijks op het Oktoberfest wordt gedronken! Maar lang voordat de rest van de wereld een kabouterhoed opzette en het bier groen kleurde, likten de Ieren hun Guinness-snorren en schreeuwden ze “My Goodness! My Guinness!”.

Duitsland

Bij Duits bier gaat het meer om kwantiteit dan om kwaliteit. Met 1300 in het hele land, inclusief ’s werelds oudste, is Duitsland de tweede na de VS in aantal brouwerijen, ondanks dat het slechts een kwart van hun bevolking heeft. Duitsers volgen de Tsjechen en Ieren voor de meeste bierdrinkers per hoofd van de bevolking, maar ze maken het goed tijdens het Oktoberfest, wanneer bijna 7 miljoen liter in 16 dagen wordt verbruikt. Gelukkig voor degenen die deelnemen aan al dat slurpen, is Duits bier zelf niet flauw. Sinds 1516 houden de Duitsers zich aan het Reinheitsgebot, de Duitse zuiverheidswet, die stelt dat bier alleen gemaakt kan worden met water, hop, gist en gerst. De wet, die zijn oorsprong vindt in Beieren en van toepassing is op alle 5000 soorten bier die in het hele land worden gebrouwen, helpt de bier schoon te houden en katers te voorkomen; in een land dat zijn bier met een bierpul drinkt, heb je alle hulp nodig die je kunt krijgen!