Bier Bierbrouwen

Lambiek bier: Alles wat je moet weten

Lambiek bier. Het is geen bier. Het is geen pils. En de brouwer gebruikt geen gist. Wat is het?

lambiekHet is onmogelijk, zeg je? Niet waar. Zo zit het. Het heet een lambiek. Het is een heel ander soort bier. Dit type bier wordt gekenmerkt door het feit dat het spontane gisting gebruikt. Met andere woorden, de brouwer voegt geen gist toe. Hij opent de container met het wort (ongegist bier) en laat de gist door de ramen naar binnen drijven. Maak je geen zorgen over vervuiling. Brouwers laten geen vervuilde lucht door het bier mengen. Er zijn maar een paar geselecteerde locaties die dit biertype maken en ze zijn schoon. Maar om de angst nog verder weg te nemen, worden deze bieren ook hergist.

Lambiekbier is ontstaan ​​in België, in het Pajottenland. De meeste lambiek wordt er nog steeds gebrouwen en het is een veelvoorkomend kenmerk van Belgisch eten.

Stijlen van Lambiek

Fruit. Lambiek met fruitsmaken toegevoegd om het nog beter te laten smaken. Er zijn veel verschillende soorten fruit gebruikt. De meest populaire zijn framboos, perzik, zwarte bes, druif en aardbei. Appels, bananen, ananas worden slechts zelden gezien. Oh, er zijn fruitbieren naast lambiek, die een pils of een bier kunnen zijn.

Faro. Zoete, gemengde lambiek met weinig alcohol. Het wordt toegevoegd met bruine suiker of melasse of karamel. Vroeger werd faro gemengd en voegden brouwers lichte bieren of water toe. Ook werd voor het pasteuriseren de suiker vlak voor het serveren toegevoegd. Als het eerder was toegevoegd, zou de suiker zijn vergist door de gist. Pasteurisatie doodt de gist, waardoor de suiker kan worden gebotteld en de zoete smaak die eraan wordt toegevoegd blijft.

Geuze. Dit is een gemengde stijl. Neem een ​​jaar oude lambiek en een oudere 2 of 3 jaar om geuze te maken. In tegenstelling tot de meeste bieren, zul je geen hoppige goedheid van dit bier kunnen proeven. De wilde gisten waaraan het wordt blootgesteld, geven het ook een droge, citrusachtige, melkzuursmaak. Het wordt soms Brusselse champagne genoemd.

Ongemengd. Het origineel. Er is niemand die proeft. Het varieert van vat tot vat. Deze worden meestal ongeveer drie jaar gerijpt, soms met fruit. Ongemengde lambiek is troebel, koolzuurvrij en zuur.