Bier

Porter Bier – Wat is het? Hoe onstond het?

Porter is een eeuwenoud drankje, een bier gemaakt van zeer gedroogde mout, bijna verbrand en van nature koolzuurhoudend. Het werd Porter genoemd naar de havenarbeiders die schepen laadden en losten en het gebruikten om hun arbeid wat te verzachten, waardoor de dorst toenam tegen een prijs die ze zich konden veroorloven.

porterPorters zijn roodbruin tot zwart van kleur, medium tot medium full body en worden gekenmerkt door een smaakprofiel dat kan variëren van zeer subtiele donkere mouten tot volledig geroosterde, rokerige smaken. Omdat het een eeuwenoude stijl is, zijn er meningsverschillen over hoe een “echte” Porter eigenlijk was en kunnen er grote verschillen zijn tussen de interpretaties van de ene brouwer en de andere. Geroosterde mout moet het smaakkarakter geven, in plaats van geroosterde gerst zoals bij stouts. Sterkere, donkerdere versies en lichtere, meer delicate versies zijn even geldige manifestaties van de stijl. De invloed van hop is vaak merkbaar in de rijkere ambachtelijk gebrouwen voorbeelden van de stijl.

Het was vooral te vinden in Londen en andere delen van Engeland, en in Ierland, vooral in de stad Dublin, waar het door velen werd gedronken en onder meer “gewoon” werd genoemd. De drank wordt vaak genoemd in de geschriften van James Joyce, vooral in Dubliners en Ulysses. Het komt van nature genoeg voor in Finnegans Wake, omdat het vrijwel in een pub speelt, maar het is niet altijd gemakkelijk om te weten wat er in die kroniek gebeurt. De lezer wordt geadviseerd niet te veel porter te drinken tijdens het lezen van Finnegans Wake, hoewel er voor die aanpak een pleidooi zou kunnen worden gehouden.

(Two-cents Plain is een andere zaak. Het verwijst naar sodawater zonder smaakstoffen, gebruikelijk in het arme gedeelte New York waar mensen de gearomatiseerde drank met vijf cent niet konden betalen. Zie Leo Rosten’s Joys of Yiddish voor meer informatie).

Tot ongeveer de jaren ’70 werd de porter in de VS genegeerd. Het is waarschijnlijk niet mogelijk om de exacte tijd en plaats te achterhalen waar de porter in Amerika populair begon te worden, in die mate dat het een belangrijk handelsartikel werd. Sommigen suggereren dat de Anchor Brewery in San Francisco, beroemd om zijn Anchor Steam Beer, begin jaren 70 de trend begon met zijn Anchor porter die zich verspreidde naar de ontluikende microbrouwerijen die nu het bierlandschap in overvloed overspoelen. Het is nu gebruikelijk dat een microbrouwerij een eigen versie van een porter aanbiedt. Porter is donker en dik, schuimig en bubbelend. Het heeft een scherpe, zoete, bittere smaak die een tijdje op de tong blijft.

You Might Also Like...