Bierbrouwen

Recept: Tsjechisch bier (Pils) – Hoe maak je dat?

Het biertype Pils is afkomstig is afkomstig uit de Tsjechische stad Pilsen, de thuisplaats van Tsjechisch bier. Natuurlijk heeft iedereen boven de 18 wel eens een pils gedronken, maar natuurlijk heeft niet iedereen geprobeerd om dit bier zelf te maken in jouw eigen schuur, kelder of keuken. Maar met dit recept voor pils kan jij direct aan de slag. Het bier wordt gekenmerkt door het gebruik van lichte en bleke mouten, wat het bier zijn kenmerkende gele tot gouden kleur en zijn moutige smaak geeft, met een goede zoetheid. De hop die wordt gebruikt voor het brouwen van pilsener is Saaz. Deze hop geeft het bier een milde smaak en een kruidig ​​en kruidig ​​aroma. Een pilsener wordt koel gefermenteerd bij 8 ° C tot 12 ° C. Dit geeft het bier een droge en knapperige smaak.

Tsjechisch bier

De streefwaarden voor een Tsjechische pilsener

Wanneer je Tsjechisch bier brouwt, moet je binnen de waarden in de stijlgids bevinden die u hieronder ziet. Dit zijn de streefwaarden bij het ontwerpen van een recept.

OG: 1.046 – 1.052
FG: 1,012 – 1,017
Kleur (EBC): 7-14
Bitterheid (IBU): 35-45
Alcohol (Vol%): 4,1 – 4,7

Het recept voor Tsjechisch bier – Pils

Ik heb een eenvoudig pilsener recept voor je gemaakt. De hoeveelheid ingrediënten in het recept is voor één liter water. Dit betekent dat als je 20 liter water in je waterkoker hebt, je dit moet vermenigvuldigen met 20. De ingrediënten zijn als volgt;

Pilsner Malt (3 EBC): 140 gram / liter
Munich Malt (20 EBC): 40 gram / liter
Dry Light Extract (8 EBC): 14 gram / liter
Saaz-hop (2,8 Alpha%): 8 gram / liter
Gist: Je kan elke geschikte pilsgist kiezen

Het brouwproces is als volgt

Verwarm het water tot 68 ° C en voeg alle mout toe
Roer en houd de temperatuur gedurende 60 minuten op 68 ° C
Verhoog de temperatuur tot 73 ° C en houd deze 20 minuten op 73 ° C
Scheid de puree van het wort met je zeef
Spuit de puree met water van 73 ° C totdat je het equivalent volume wort in de ketel hebt zoals je had om te beginnen met water (in dit geval 1 liter)
Verhoog de temperatuur tot 100 ° C – koken
De totale kooktijd is 60 minuten vanaf het moment dat u het eerste wort toevoegt en u begint het wort te koelen
Voeg eerst 2 gram / liter Saaz toe voor een totale kooktijd van 60 minuten
Voeg vervolgens 2 gram / liter Saaz toe voor een totale kooktijd van 45 minuten
Voeg vervolgens 2 gram / liter Saaz toe voor een totale kooktijd van 30 minuten
Voeg vervolgens 2 gram / liter Saaz toe gedurende 10 minuten totale kooktijd
Na 60 minuten hoppen met het bier, begin je het wort te koelen
Wanneer het wort 10 ° C is, giet het dan in de gezuiverde vergisteremmer
Voeg de gist toe en houd de vergisteremmer op gistingstemperatuur
Wanneer de gisting is gestopt, breng je het bier over naar een gezuiverde vergistingsemmer voor secundaire gisting
Voeg suiker toe om het bier te carboniseren om de gewenste CO2-druk te krijgen en bottel vervolgens het bier

Deze ingrediënten, en dit brouwproces van Tsjechische pilsener, geeft je de volgende waarden;

OG: 1048
FG: 1012
Kleur (EBC): 10
Bitterheid (IBU): 40
Alcohol (vol%): 4.7

Zoals je kunt zien, passen deze waarden perfect binnen de streefwaarden voor het brouwen van een Tsjechisch pilsener (Pils). Veel succes!