Bier

Tarwebieren – Alles wat jij moet weten over tarwebier

Tarwebieren zijn bieren die beide worden gebrouwen met gemoute gerst en gemoute tarwe in plaats van de normaal gesproken gebruikte gerst. De toevoeging van tarwe levert geeft de bieren een lichtere smaak en een wat lichtere kleur dan de meeste alle gerstbieren en overige bieren. Tarwe bier is normaal gesproken van hoge gisting, wat fermentatie is met biergist.

tarwebierenAlle soorten tarwebieren zijn erg populair geworden in de afgelopen jaren, vooral in de zomer als het warmer weer wordt, wordt dit type bier veel gedronken. In eerdere eeuwen werd het brouwen van witbier op veel plaatsen gewoon illegaal, want tarwe was in die tijd te belangrijk, het werd natuurlijk voornamelijk gebruikt voor brood. En het was zonde om de granen te ‘verspillen’ met bierbrouwen.

De twee belangrijkste soorten tarwebieren zijn Belgisch en Duits.

Belgische Tarwebieren
Belgische tarwebieren zijn de bekendste, zoals ze hun naam krijgen van de geschorste tarwe eiwitten die het de witachtige kleur geven. Belgisch witte bieren bevatten vaak kruiden zoals koriander of sinaasappelschillen, die helpen om ze een overheerlijke fruitige smaak te geven.

Duitse Tarwebieren
Duits witbier is een bekende variatie in het Zuidelijke deel van het land. De Duitse gisttarwe is een variëteit waarbij de gist niet is uitgefilterd. De filtratie neemt de gist weg en verwijdert ook tarwe-eiwitten, mocht je die laten zitten dan wordt het bier wat troebel.

Veel thuisbrouwers in de Verenigde Staten en Canada maken hun eigen variaties op witbier, dat vooral populair is in Portland Oregon, dat wordt beschouwd als de
bier hoofdstad.

In Europa wordt witbier normaal gesproken speciaal geserveerd in speciale tarwebierglazen. In België zijn dat normaal gesproken stevige glazen. Andere landen schenken de tarwebieren uit in halve liters, de glazen zijn dan hoog en slank en loopt toe bij de voet (zie foto).

In de Verenigde Staten wordt normaal witbier geserveerd met een schijfje citroen.