Bierbrouwen

Thuisbrouwen: Wat voor water gebruiken?

Kan je bier maken zonder water? Nee, dat is natuurlijk onmogelijk. Brouwwater is het meest basale ingrediënt bij het thuisbrouwen. De kwaliteit van het brouwwater dat wordt gebruikt voor het brouwen, zal het verschil maken tussen een goed brouwsel en een die je kan weggooien. Om deze reden is het altijd aan te raden om te checken wat de kwaliteit van het water in jouw omgeving is. Een voordeel. In Nederland is kraanwater uitermate geschikt voor het brouwen van bier.

waterDit is erg belangrijk zodat je op het moment dat je weet het het lokale water niet de juiste kwaliteit heeft, je daar iets aan kan gaan doen. Zonder water geen bier, en is dus eigenlijk een van de belangrijkste onderdelen van het brouwen.

Wist je dat er ongeveer 4 tot 6 liter water nodig is om slechts één liter bier te produceren? Zo intensief is de bierproductie. Dit is niet alleen het gebruik in veel brouwerijen, maar ook dat wordt gebruikt in andere productieprocessen, zo wordt het ook gebruikt bij het pureren, het filtreren en zelfs het verpakken van flessen bier. En voor al deze processen zijn verschillende soorten water nodig, althans qua kwaliteit.

Hoe beïnvloedt water nu de productie en het brouwen van bier? Het kan de productie van het bier op drie manieren beïnvloeden:

• De ionen in het water zijn belangrijk bij het pureerproces. En de kwaliteit van het water dat voor dit proces wordt gebruikt, heeft invloed op de kwaliteit en de smaak van het bier.

• Het water dat je kiest heeft ook invloed op de hoeveelheid ‘bitterheid’ van het eindproduct.

• Wist je dat brouwwater de grootste bijdrage levert aan de smaak en smaak van de alcoholische drank? Dit klopt omdat water het belangrijkste ingrediënt in het bier is.

Zoals gezegd heeft water een effect op bier en dit kan gelinkt worden aan de effecten van de zes waterionen. Deze ionen omvatten het carbonaat, het natrium, chloride, sulfaat, magnesium en calcium. Al deze ionen hebben iets te zeggen over het eindproduct. En aangezien deze ionen cruciaal zijn, is het altijd een goede zet om onderzoek te doen naar de samenstelling van kraanwater. En dit kan door een rapport aan te vragen bij het lokale waterbedrijf. Als een of meer van deze ionen in grote hoeveelheden aanwezig zijn, dan kun je altijd de inhoud van het lokale kraanwater voor het brouwen ‘aanpassen’.

Wat je kan doen, is het beschikbare kraanwater te verdunnen met gedestilleerd water als u denkt dat de concentratie van sommige ionen te hoog is.

Of je kunt ook wat toevoegingen gebruiken als je erachter komt dat het aantal of de concentratie van sommige ionen in het lokale kraanwater te laag is. Nogmaals, je moet leren hoe je het lokale kraanwater kunt beoordelen en aanpassen, omdat de bierkwaliteit uiteindelijk afhangt van het hoofdingrediënt.