Bierbrouwen

Thuisbrouwers opgelet! Dit is wat brouwer-experts zeggen

Het mooie van het brouwen van je eigen bier is dat je er na verloop van tijd steeds beter in wordt, en hoe beter de bieren die de thuisbrouwer maakt, hoe meer zin je krijgt in nieuwe dingen uitproberen. Wat je ook kan doen is deelnemen aan thuisbrouwwedstrijden en deel uitmaken van een lokale brouwersclub. Wij zijn ervan overtuigt dat je daar tips krijgt en leert van de experts in het brouwen. Dat is de manier om steeds maar weer te leren en beter te worden.

Een belangrijk ding dat de echte biergoeroes, chef-koks en thuisbrouwer weten en dat is de kwaliteit van bier komt neer op de versheid van de ingrediënten die je gebruikt. Een gebied waar je de versheid kunt verbeteren, is met de gist die je gebruikt voor fermentatie. Een droge gist is simpelweg niet zo vers als vloeibare gist, dus daar kan een kleine verandering de versheid van je bier drastisch beïnvloeden. Gebruik deze zelfde benadering met de granen, de hop en alle bederfelijke ingrediënten die je nodig heeft voor een kwaliteitsbrouwsel van thuis gebrouwen bier.

thuisbrouwerMaar net zoals je vers meel voor brood koopt, doe je het brood in de vriezer om te voorkomen dat het oud wordt en zo gebruik je de juiste koeling voor al jouw brouwingrediënten. Koop allereerst de ingrediënten alleen als de dag dat je gaat brouwen heel dichtbij is. En gebruik zoveel als je kunt in één batch. Je krijgt een natuurlijk instinct voor hoeveel van elk ingrediënt je nodig hebt voor een enkele keer brouwen en uiteindelijk kom je waar je genoeg kunt kopen, gebruik het de volgende dag met weinig of geen restjes en brouw op die manier altijd met absoluut verse ingrediënten. Maar zelfs dan, maak wat ruimte in je vriezer en koelkast om de veroudering van de dingen waaruit je bier bestaat te vertragen. Granen en gist kunnen in de koelkast en de rest voor een korte tijd in de vriezer. Gebruik je ingrediënten snel op. Sla geen stapel op.

Temperatuurregeling staat centraal bij alle thuisbrouwgoeroes die absolute controle zoeken over de kwaliteit van hun product. Die eerste stap van het brouwen, namelijk het koken van de granen en hop om het “wort” te maken, is een warmte-intensieve operatie. Maar zodra de kookfase is afgelopen, verlaag je de temperatuur van het wort zeer snel. Door de temperatuur in een zeer snel tempo te verlagen van de kooktemperatuur naar de lagere temperatuur, verminder je de verontreinigingen in jouw bier en krijgt het eindproduct een veel betere helderheid, wat een teken is van een geweldig bier. Dit is een kleine truc van de meester die enige moeite kan kosten en misschien zelfs gespecialiseerde apparatuur zoals een dompelkoeler voor je wort, maar het zal het waard zijn in de kwaliteit van het bier dat het oplevert.

Het constant houden van de temperatuur van je afgewerkte bier tijdens de gisting is ook een belangrijk punt bij brouwgoeroes om ervoor te zorgen dat hun bier van de hoogste kwaliteit is. Als je een toegewijde thuisbrouwer bent en een koelkast wilt kopen om je alleen maar aan fermentatie te wijden, zou dat de beste situatie zijn omdat je de temperatuur zorgvuldig kunt regelen.

Maar er zijn andere methoden die de thuisbrouwer gebruikt om ervoor te zorgen dat hun fermenterende bier op een constante temperatuur staat. Je kunt de beste plek in huis kiezen waar het bier de hele dag relatief koel blijft. Wikkel vervolgens de vergister in met natte handdoeken en zet dan een ventilator op het verpakte bier. Dit combineert de vochtigheid van het water en de koelte die van de ventilator komt om het bier in de best mogelijke omgeving te houden om echt geweldig smakend bier te creëren.