Bierbrouwen

Thuisbrouwers opgelet! Dit zijn de meest gemaakte fouten!

Bierliefhebbers let op. Het wordt tijd dat jij jouw eigen biertje gaat brouwen. Dat klinkt ingewikkeld, maar is absoluut geen rocket-science. Het proces is veel eenvoudiger dan wat je misschien altijd dacht, en dit is de belangrijkste reden waarom thuisbrouwers in opkomst zijn in Nederland en vele andere landen.

foutenOnline worden tegenwoordig steeds meer artikelen verkocht voor het maken van bier, het thuisbrouwen is in opkomst en dat zien we ook aan de artikelen die je online kan downloaden over dit onderwerp. Het is tegenwoordig veel gemakkelijker geworden om je eigen brouwsel te maken. Maar even een kleine herinnering: wees niet direct te enthousiast, en verwacht van jou eerste brouwsels geen meesterwerken. Er zijn ontzettend veel first-timers die gefrustreerd raken en er direct maar mee stoppen, simpelweg omdat ze enkele van de meer voorkomende fouten bij het thuisbrouwen niet kenden.

Maar wij gaan er voor zorgen dat jij deze fouten niet maakt. Hieronder staan ​​enkele van de veelvoorkomende fouten van first-timers bij het bierbrouwen:

Een grote fout die vaak wordt gemeld, betreft hygienisch voorzieningen. Veel beginnende thuisbrouwers weten op dit moment niets van hygienisch. Er moet aan worden herinnerd dat het ongefermenteerde bier vol zit met moutsuiker – om deze reden kunnen bacteriën hierop broeden. En als de persoon zich niet al te veel zorgen maakt over netheid op de werkplek, kan dit het brouwsel erg onprettig doen laten smaken. Dus wat moet er worden gedaan om een ​​probleem als dit aan te pakken?

Het beste wat je kunt doen, is ervoor zorgen dat de apparatuur altijd schoon is. Alle apparatuur die bij thuisbrouwen wordt gebruikt, moet worden ontsmet. Maar dat betekent niet dat u moet investeren in dure ontsmettingsproducten. Je kunt kosten besparen bij het schoonmaken als je een ons Clorox in een liter water kunt verdunnen en dit mengsel als reinigingsmiddel voor brouwapparatuur kunt gebruiken. En daarna kan je de apparatuur met heet water spoelen.

Een andere traditionele fout is dat je niet de juiste temperatuur gebruikt om het bier te brouwen. Als thuisbrouwer is het belangrijk dat je de balans weet tussen een te warme en een te koude temperatuur. Er is een juiste temperatuur voor gebruik bij thuisbrouwen en dit is afhankelijk van het soort gist dat voor het brouwsel is geselecteerd. In de praktijk zal de meest gebruikte temperatuur tussen de 60 en 70 graden zijn.

Zoals al vroeg werd opgemerkt, kan het ongeduld van de brouwer vaak ook een vergissing worden. Sommige brouwers willen het brouwsel bijvoorbeeld bottelen, zelfs als het brouwsel daar nog niet op is voorbereid. Het is het beste om het brouwsel niet in de vroege fase te bottelen, omdat het vrijkomen van de gassen zal doorgaan, zelfs als het al in de fles zit. En als dit gebeurt, kunnen de doppen worden weggeblazen en kan je weer opnieuw beginnen. Dit zijn veelgemaakte fouten die door veel thuisbrouwers worden gemeld en fouten die jij nu zeker moet vermijden.