Bier

Welke soorten bier zijn er?

Er worden over de hele wereld honderden verschillende soorten en stijlen bier gebrouwen. Mensen uit verschillende delen van de wereld hebben hun eigen technieken voor het brouwen van bier ontworpen en ontwikkeld door er aangepaste smaken en aroma’s aan toe te voegen. Bieren variëren ook qua uiterlijk, textuur, zachtheid, smaak, ingrediënten, zwaartekracht, textuur en recept. Aan elk type bier is een geschiedenis verbonden over waar en hoe het is ontstaan. Dit zijn de drie belangrijkste soorten bieren die in verschillende delen van de wereld te vinden zijn!

Bovengisting bieren

bierDeze bieren zijn gemaakt van gist van hoge gisting, die meestal fermenteert bij hogere temperaturen, wat een aanzienlijke hoeveelheid esters en andere secundaire aroma’s en smaken oplevert. De gist vormt een schuimlaag aan de oppervlakte van het fermenterende bier en geeft smaken die lijken op die van appel, peer, ananas, gras, hooi, banaan, pruim of pruim. De bieren van hoge gisting zijn Ales, Altbeer, Special en Wheatbeers.

Ales – Ales zijn erg populair in Engeland. De smaak omvat bitters, pale ales, porters, stouts, gerstwijnen, trappist en alt. Barley Wine (Gerstewijn) is een Engels bier dat populair is omdat het krachtig, stroperig en sterk van smaak is. Het komt in gouden of donkere kleuren. Biere de Garde is medium tot sterk gekruid bier uit Noordwest Frankrijk.

Altbeer – Dit bier is gemaakt in de stad Düsseldorf en andere steden in het noorden van Duitsland en is een koperkleurig aromatisch bier, dat behoorlijk bitter van smaak is. Het bevat ongeveer 4,5% alcohol en is gemaakt volgens de oude brouwstijl. Diebels, Schlosser en Uerige zijn enkele voorbeelden van Alt-bier.

Wheatbeers – Berliner Weisse is een populair en scherp zuur witbier dat voornamelijk wordt gemaakt in Berlijn, Duitsland. Dit bier heeft een laag alcoholpercentage en wordt geleverd met groen bosruff of frambozensap dat kleur geeft aan het troebele witte uiterlijk.

Ondergisting

In dit type bier fermenteert de gist bij lagere temperaturen en verwerkt een verbinding genaamd Raffinose een complexe suiker. De gist verzamelt zich op de bodem van het fermenterende bier en geeft zo zijn eigen smaak. Pils is het populairste bier dat op deze manier wordt gefermenteerd.

Lagers – De procedure van lage gisting wordt ook “Largering” genoemd. De Lager-bieren omvatten bocks, doppelbocks, München, Wenen, Märzen en pilseners. Populaire Lagers zijn onder meer Oud bruin, een zwak zoetige Lager uit Nederland, Muncher een bruin moutig pils uit München, Duitsland. Marzen is een ander koperkleurig pils gemaakt in Wenen.

Spontane gisting

Bij de spontaan fermenterende bieren worden wilde gistvlokken gebruikt. Deze biersoorten zijn ontstaan ​​en zijn erg populair in België. Dit soort bieren wordt vaak lambiek genoemd.

Lambiek – Dit bier wordt vaak gearomatiseerd met fruit zoals kersen en gebrouwen in delen van België. Kriek is een Belgisch lambiekbier met een fruitige smaak en diepe kleuren. Deze wordt hergist door er kersen aan toe te voegen. Faro is een ander Belgisch lambiekbier dat zwak is en gezoet is met suikers. Geuze is een rijpe blend van oude en nieuwe Belgische lambiek. Geuze is niet gefilterd of gepasteuriseerd en heeft een fruitige, zure, droge smaak.