Bierbrouwen

Zelf bier brouwen?

Het is een hobby. Een serieuze hobby. Het heet thuisbrouwen.

brouwenThuisbrouwen bestaat al eeuwen, is gewoon legaal en iedereen die het doet beleeft er veel plezier aan. Hoewel in sommige landen binnen Europa voor zelfgebrouwen dranken een vergunning vereist is, staan ​​de meeste landen over de hele wereld ongereguleerde hoeveelheden zelfgebrouwen dranken toe voor persoonlijk gebruik, en in Nederland is dat niet anders. In sommige landen zijn ze daar wat strenger in, maar jij krijgt alle vrijheid om zelf een biertje in elkaar te flansen.

Dranken die zelf kunnen worden gebrouwen
Van bier tot wijn tot niet-alcoholische dranken, er zijn ongelofelijk veel dranken die je die thuis kan brouwen. Bier en wijn zijn misschien wel het meest populair onder thuisbrouwers, maar brouwers die cider produceren, silju (een Finse zelfgebrouwen alcoholische drank), gemberbier, Kumis, Sake (Japanse rijstwijn), Chhang (een populaire Tibetaanse alcoholische drank), Kvass (een Poolse brooddrank), mede- of honingwijn en kombucha winnen ook steeds meer aan populariteit.

Vrijwel alles wat door grote commerciële distilleerders kan worden gebrouwen, wordt ook door hobbybrouwers en thuisbrouwers gemaakt. Hoewel de smaak varieert, zijn de vorm en de basisbrouwprocessen vergelijkbaar. Alleen zijn de hoeveelheden geproduceerde dranken veel kleiner in hoeveelheid.

Kits en uitrusting voor thuisbrouwen
Zo als een kok zijn pannen en keukengerei nodig heeft, heeft een thuisbrouwer brouwapparatuur nodig om dranken van goede kwaliteit te produceren. De volgende zijn de meest essentiële items:

Een brouwgids
Er zijn recepten nodig om zelfgebrouwen drankjes te maken, een receptenboek is geen overbodige luxe. Een basisgids leidt u ook door de basisdingen die u moet weten over het proces. Er zijn tientallen boeken over dit onderwerp geschreven. Sommige worden gratis online gepubliceerd, andere zijn alleen beschikbaar door ze te kopen. Er zijn ook thuisbrouwwinkels die gidsen verkopen met bijbehorende lessen, erg leerzaam en zeker aan te raden. Want zomaar iets doen is zonde van de tijd, van uw geld en ook van de ingredienten.  Al met al is een boek over thuisbrouwen een goede investering om met deze hobby te beginnen.

Brouwketel
Geen enkele thuisbrouwer kan perfect bier maken zonder een goede brouwketel. Het is wat je gebruikt om het bier te koken.

De meeste zelfgebrouwen recepten beginnen met 5 gallon, dus je hebt een roestvrijstalen ketel nodig die zoveel zou kunnen bevatten. Als je verder bent gegaan met het brouwen van recepten van 6 tot 8 gallon, moet je dus een grotere ketel aanschaffen. Een keramiek op stalen pot of een inmaakpot voor thuis is ook een goede optie, aangezien het keramiek natuurlijk niet is afgebroken. Anders kunt u het beste genoegen nemen met een roestvrijstalen ketel. Een aluminium ketel heeft echter wel als nadeel dat het de smaken van het brouwsel absorbeert.

Vergister
Terwijl het brouwsel fermenteert, moet het vrij zijn van verontreinigingen zoals stof en door de lucht verspreide micro-organismen. Daarom is een luchtsluiervergister nodig. Voor de meeste thuisbrouwers is een goede mandfles, meestal een glazen fles met een inhoud van 5 tot 6 gallon, voldoende. Een hoogwaardige plastic emmer is ook erg belangrijk voor de serieuze brouwers.

Bovendien zijn er nog andere benodigdheden nodig: trechter, zeefgereedschap, sifonapparatuur, bottelapparatuur, thermometer en hydrometer, wortkoeler en reinigings- en ontsmettingsgereedschap.

Wilt u ook zelf een biertje brouwen? Koop dat direct een startersset, daar zit alles in en maakt u instaat om direct uw eigen bier te brouwen.